Před příjezdem střihače

Základní doporučení a požadavky pro stříhání ovcí

 

Termín střiže

Chovatel si zvolí termín střiže sám s ohledem k chovatelským podmínkám, způsobu chovu, plemenu ovcí, stáří zvířat, bahnění či zdravotnímu stavu. V dostatečném předstihu se domluví se střihačem a informuje o všech podrobnostech (zdravotním stavu ovcí, souběžných pracích, podmínkách atd.).

 

Příprava ovcí na střiž

Ovce v den stříhání musí být suché. Pokud je to možné měly by být 12 hodin lačné (na starší pastvě či krmeny senem…). Je potřeba z ovcí sundat obojky, ohlávky či jiné předměty, jenž by střihači překážely v práci, případně je nutné na ně upozornit. Ovcím by neměly být čerstvě před střiží upraveny paznehty.

 

Organizace práce

Ovce by měly být před příjezdem střihače připraveny v ohradě. Po poradě s ním určit postup prací kolem stříhání ovcí. Chovatel má mít zajištěn dostatečné množství pomocníků k manipulaci, nahánění a k práci s vlnou. Měl by být přítomen u stříhání nebo určit jak postupovat v nestandartních situacích či tímto někoho pověřit.

 

Vhodné místo na stříhání ovcí

Je poblíž ohrady s ovcemi na suchém, čistém, dostatečně osvětleném, tvrdém podkladu, rovném místě o velikosti alespoň 2 m x 2 m  po s možností zavěšení mašinky minimálně ve výšce 2 m, do prostoru stranou od překážek. Nejlépe bez průvanu a přímého slunce. Jestliže není domluveno se střihačem jinak, je potřeba zásuvka s 220V s uzemněním.